Čedas ornitoloģijas aizsardzības zona (131,62 ha) Rokišķu k. jau sen Jo šeit ir ļoti reti vaislas putnu – melnais zīriņš ČEDASŲ un apyežeris kopš 2005. gada atzīts par ornitoloģisko rezervi, un Eiropas Savienība (ES) attiecīgās retu putnu aizsargājamo teritoriju, uz kuru attiecas stingri aizliegumi. Tāpēc, melnais zīriņš šeit ir īpašs statuss – tā sauc Čedasas karaliene. Rezerve ir viens no valsts lielākajiem melnais zīriņš inkubējamo vietās jau: šeit ir atrodami no 20 līdz 50 melnās zīriņi porų.Draustinyje drošus un retas un apdraudētas putnu sugas. Šī šķirne ir ļoti reti ūdens putns – lielais dumpis (tikai divi vai trīs pārus), cik daudz Mazais ormanītis mājsaimniecību, savukārt Bluethroat pamanījuši vienu vai divus pārus. Papildus šiem putniem ČEDASŲ bagāts ES aizsargājamo griezes, niedru pavasari, pāris Foster Ģimenes brūnā čakste, upju zīriņu. Pēdējie ir iekļauti Sarkanajā grāmatā. Pieredzējis naturālists šeit var dzirdēt skaņu ārkārtīgi retu putnu – grieze, kas uzskaitīti Sarkanajā grāmatā un aizsargā saskaņā ar ES biotopu aizsardzības direktīvā. Čedasas peri grīšļu ķauķis, niedru karogi, meža, knābi vistu krūmi, birzis un zemēm – meža čipste, pelēkais strazds, redwing un ķauķis strazdi, ķauķis, warblers, Oriole, žubītes, Cīrulis, Saxicola, pļavas čipste, reti dzeltena Kiel pelēkas vārnas, truši, haizivis. Čedasas dzīvo apdraudētos zivju ezerā – Loučs, kas ierakstīts Sarkanajā grāmatā Lietuvas.

Address

Our Address:

Čedasas

GPS:

56.1153358, 25.4223271